Kancelarka Merkel je nazvala „centralnim projektom“ vlade. Od jeseni lakše do posla u Njemačkoj

Od jeseni lakše do posla u Njemačkoj…

Ministar rada Heil želi povećati šanse kvalificiranih radnika iz inostranstva, poput njegovatelja, u pronalaženje posla. Usvajanje zakona, koji bi to omogućio i kancelarka Merkel je nazvala „centralnim projektom“ vlade.

Njemački savezni ministar za rad Hubertus Heil (SPD) radnicima iz inozemstva u određenim branšama želi olakšati pronalaženje zaposlenja u ovoj zemlji. On se u intervjuu za  “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung” izjasnio za dobijanje privremene vize za one koji traže posao u sektorima kao što su njegovatelji, gdje je evidentan manjak radne snage. Njima bi, kako je rekao, trebalo omogućiti da u Njemačkoj mogu tražiti posao, Međutim, on, kada su u pitanju ti ljudi, želi isključiti mogućnost primanja socijalnih naknada u ovoj zemlji.

Prema potrebama njemačke privrede

“Mogu pretpostaviti da bi to moglo podrazumijevati da se njegovateljima iz inozemstva omogući dolazak na pola godine u Njemačku kako bi ovdje našli posao”, rekao je Heil. “Ako im to ne uspije, oni se po isteku tog vremena moraju vratiti u svoje zemlje.” Riječ je o stvaranju “u što većoj mjeri nebirokratskih procesa” za potencijalne nove uposlenike.

Na insistiranje SPD-a, “velika koalicija” u Berlinu namjerava pokrenuti usvajanje ovog zakona do kraja godine, čime bi se redefinirala imigracija kvalificiranih radnika koji su potrebni njemačkoj privredi, te se tako otvorila mogućnost i za one koji nisu akademski obrazovani. Time bi se također trebale ograničiti i tzv. ilegalne migracije.

Centralni projekat njemačke vlade

Njemačka kancelarka Angela Merkel je ovaj zakon, na svojoj ljetnoj konferenciji za novinare u petak, nazvala “centralnim projektom” vlade. Njen ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer za jesen je najavio predložak glavnih smjernica u vezi tog zakona.

Ideju izdavanja privremene dozvole boravka za kvalificirane radnike koji traže posao u struci, a koji nisu akademski obrazovani, podržavaju i predstavnici njemačke privredne zajednice. Prema izvještaju časopisa “Spiegel”, taj prijedlog sadržan je i u planu od sedam tačaka Saveza njemačkih udruženja poslodavaca (BDA), a koji se tiče planiranog pokretanja usvajanja tog zakona.

ml/fab (AFP, rtr, FAS)